Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Χλωρίδας-Πανίδας-Οικοτόπων

Δελτία Τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάρια για την Χλωρίδα - Πανίδα - Oικοτόπους με τίτλο "Περιβάλλον 2015: Καταγραφή και Παρακολούθηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου" το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015. Τα Σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, Αργοστολίου.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, της κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης και του κ. Ευάγγελου Κεκάτου Αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από Ειδικούς Επιστήμονες.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:

  • Συμβολή στην καταγραφή και παρακολούθηση των σπανίων και απειλουμένων ειδών χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της ευρύτερης περιοχής Κεφαλονιάς-Ιθάκης από τον κ. Κωνσταντίνο Κουγιουμουτζή, Διδάκτωρ Βιολογίας Παν/μίου Πατρών.
  • Μελέτη και καταγραφή της ποικιλότητας των μακρομυκήτων του Εθνικού Δρυμού Αίνουαπό την κ. Μαρίνα Τριανταφύλλου, MSc Βιολόγο Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.
  • Διερεύνηση της ιστορικής εξέλιξης της βλάστησης του Όρους Αίνοςαπό τον κ. Αχιλλέα Γερασιμίδη, Καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.
  • Υποβοήθηση στην αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης συγκεκριμένων ειδών ορνιθοπανίδας εντός της ΖΕΠ του Φορέα, καθ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 79/409 από τις κ. Δέσποινα Βλαχάκη, MSc Δασολόγο και κ. Ελένη Δεδουσοπούλου, MSc Δασοπόνο, Επιστημονικούς Συνεργάτες της Εταιρείας Τεχνομοιόσταση Ο.Ε.
  • Αποτελέσματα από την παρακολούθηση και αειφόρο διαχείριση ειδών πανίδας του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της ευρύτερης περιοχής της Κεφαλονιάς-Ιθάκης, από την κ. Ευαγγελία Γιαγιά-Αθανασοπούλου, Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών.
  • Υποβοήθηση στην αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων του Εθνικού Δρυμού Αίνου από τον κ. Παύλο Κωνσταντινίδη, Τακτικό Ερευνητή του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα".
  • Παρουσίαση των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, από τον κ. Μιχαήλ Ξανθάκη, Δρ.Δασολόγο, Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή και στις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες της, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις απαράμιλλες ομορφιές που προσφέρει, κάνοντάς τους αρωγούς και συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Αίνου και της ευρύτερης Κεφαλονιάς.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομοτ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών