ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Management Body of Aenos National Park
Kefalonia-Ithaca aspiring Geopark

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργοστολίου γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Αργοστόλι, 09.02.2022

Αρ. Πρωτ.: 191

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η μόνη αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα – τους υγροτόπους, γιορτάζεται κάθε 2 Φεβρουαρίου από το 1997 από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους και άλλους φορείς. Σηματοδοτεί την επέτειο της Σύμβασης που υιοθετήθηκε το 1971 ως διεθνής συνθήκη. Η πρώτη από τις σύγχρονες παγκόσμιες πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κρίσιμη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργοστολίου, γιόρτασε την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 με ποικίλες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, η 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Αργοστολίου, επισκέφθηκε την έδρα του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, όπου η Γεωλόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου πραγματοποίησε 2 ενημερωτικές παρουσιάσεις. Τα θέματα των παρουσιάσεων ήταν: “Γνωριμία με το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης” και “Ξενάγηση στην έκθεση του Γεωπάρκου και παρουσίαση της Γεωλογίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης”. Στο τέλος των παρουσιάσεων μοιράστηκε στους προσκόπους έντυπο υλικό του Γεωπάρκου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Δράση τοποθέτησης ξύλινων φιλιών στο Άλσος Κουτάβου. Συνολικά τοποθετήθηκαν 12 ξύλινες φωλιές στρουθιόμορφων, νυκτόβιων και αρπακτικών πτηνών σε διάφορα δέντρα του Άλσους. Η κατασκευή των ξύλινων φιλιών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Υποέργου 1 με τίτλο: «Εφαρμογή της διαχείρισης Ειδών, Οικοτόπων και Περιοχών Natura 2000 του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης και την προστασία», της Πράξης «επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», η οποία έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης προσπαθεί διαρκώς όχι μόνο μέσω των Δράσεων Ευαισθητοποίησης, αλλά και του συνολικού του Έργου να συμβάλει στην προστασία των υγροτόπων και στην υποβοήθηση αναπαραγωγής σπανίων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας στους Γεωτόπους του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργοστολίου και πιο συγκεκριμένα την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών, για την παρουσία τους στους φετινούς εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και ανακοινώνουμε ότι η συνεργασία αυτή με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργοστολίου θα συνεχιστεί με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Ομότιμος Ερευνητής

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

 

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top