ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

EUROPARC

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Μέλος του δικτύου EUROPARC

Το EUROPARC είναι η μία ομοσπονδία ευρωπαϊκών προστατευόμενων περιοχών, καθώς εκπροσωπεί φορείς και προστατευόμενες περιοχές από 41 χώρες της Ευρώπης. το EUROPARC υποστηρίζει ότι η φύση δεν γνωρίζει όρια γι’ αυτο και διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να βελτιωθεί και να διατηρηθεί η κοινή φυσική μας κληρονομιά. Το EUROPARC αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως ένα επαγγελματικό δίκτυο ευρωπαϊκών προστατευόμενων περιοχών, το οποίο παρέχει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή επαγγελματικής εμπειρίας, τη συνεργασία σε τεχνικά έργα και την επίτευξη κοινών στόχων. Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδία εργάζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη μέσω της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Ως αντιπροσωπευτικό όργανο των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης το EUROPARC αποτελεί τη συλλογική φωνή για όλες τις περιοχές φύσης και τοπίου και επιδιώκει την δημιουργία μιας ισχυρότερης, ενοποιούμενης ευρωπαϊκής οργάνωσης/δικτύου που θα βρίσκεται σε θέση να υποστηρίξει τα μέλη της και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φύση της Ευρώπης. Η Ομοσπονδία EUROPARC είναι αφιερωμένη στην πρακτική διατήρησης της φύσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, προωθώντας τις ολιστικές προσεγγίσεις στη διαχείριση. Τα μέλη που υποστηρίζουν το δίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη διακρίνονται από το κοινό πάθος για τη φύση και την διατήρηση του τοπίου, ενώ τονίζουν τη σημασία για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών, των χωρών και της ευρωπαϊκής κοινωνίας γενικότερα.

Εικόνα 1.Συμμετοχή του Προέδρου και του Αν. Διευθυντή του Φορέα σε workshop του EUROPARC στην Λετονία

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του EUROPARC από τον Απρίλιο του 2019.Για πρώτη φορά, ως επίσημο μέλος του δικτύου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσωνσυμμετείχε στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών EUROPARC με τίτλο: “Η Φύση στην σκέψη μας – κατανοώντας τις αξίες μας”, που διοργανώθηκε στην Λετονία, στο Εθνικό Πάρκο Κέμερι από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Εικόνα 2. Marketplace κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της EUROPARC

Στο ετήσιο αυτό συνέδριο του δικτύου, τον Φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Γεώργιος Δρακάτος και ο Αν. Διευθυντής Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης. Το συνέδριο αποτελεί την βασική ετήσια συνάντηση ειδικών επιστημόνων και προσωπικού που ασχολείται με την διαχείριση της φύσης στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της φύσης, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός των προστατευόμενων περιοχών. Με 360 συνέδρους από 38 χώρες, το Συνέδριο αυτή τη χρονιά επικεντρώθηκε κυρίως στον ρόλο της φύσης στην ανθρώπινη υγεία και τη σημασία της, καθώς και σε άλλες πτυχές της ζωής, όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις, οι τέχνες και ο σχεδιασμός τοπίου. Τόσο ο κ. Δρακάτος όσο και ο κ. Ξανθάκης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους της ομοσπονδίας EUROPARC, αλλά και με αρκετούς συνέδρους, που έφτασαν στην Λετονία από διάφορα μέρη της Ευρώπης, γενικότερα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και ανάδειξη των Εθνικών Πάρκων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες, συμμετείχαν σε ειδικές θεματικές ομάδες και συζήτησαν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης με επιστήμονες από άλλα ευρωπαϊκά πάρκα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια έκθεσης παρουσίασης (Marketplace) των ευρωπαϊκών πάρκων, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γιούρμαλα, παρουσιάστηκε στους συνέδρους το έντυπο πληροφοριακό υλικό αφιερωμένο στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, στοχεύοντας στην ανάδειξη του Δρυμού και στην προσέλκυση συνεργασιών με άλλα πάρκα και ευρωπαϊκούς φορείς.

Εικόνα 3. Το περίπτερο του Φορέα Διαχείρισης στο Κέμερι της Λετονίας.

Συγκεκριμένα, μοιράστηκαν κάρτες, φυλλάδια και έντυπο υλικό του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και πληροφορικό υλικό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που δόθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Αργοστολίου. Προσφέρθηκαν επίσης στους συνέδρους μάντολες και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα, καθώς και λευκό (Ρομπόλα) και κόκκινο κρασί από την Κεφαλονιά. Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Δρυμού Αίνου και τις Δράσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισής του (π.χ. ξεναγήσεις, περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιπατητικά μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία κ.ά.).Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκδρομές στα εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές της Λετονίας, όπου τα στελέχη του Φορέα είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο διαχείρισης, προώθησης και οικοτουριστικής αξιοποίησης των εθνικών πάρκων στην Λετονία. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Λετονίας, που ονομάζεται Εθνικό Πάρκο Γκάουγια. Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης από την συμμετοχή του στο Συνέδριο του EUROPARC αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών. Ιδιαίτερη μέριμνα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα δοθεί στους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των προστατευόμενων περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δηλαδή στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους ανθρώπους του τουρισμού κ.λπ. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επιδιώκει την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, άλλα και με άλλα ευρωπαϊκά πάρκα. Στους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία περιλαμβάνονται: η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τρόποι ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών.

Εικόνα 4. Ενημέρωση των επισκεπτών κατά την διάρκεια έκθεσης παρουσίασης των προστατευόμενων περιοχών για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και την Κεφαλονιά.
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top