ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Παραδοσιακά προϊόντα

Παραδοσιακά προϊόντα Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Αναμφισβήτητα η Κεφαλονιά ξεχωρίζει από όλα τα άλλα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου για τα εύφορα εδάφη της. Οι απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες, εκτός από την ομορφιά τους, χαρίζουν στο νησί και εκλεκτά προϊόντα. Κρασί, λάδι, τυριά, μέλι, ξεχωρίζουν καθώς είναι από τα πλέον φημισμένα.

Η αμπελουργία έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία στο νησί, αφού οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο κλήμα στο νησί το φύτεψε ο Κέφαλος. Στην ιστορία του νησιού η αμπελουργία υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της Κεφαλονιάς. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μεγάλη ποικιλία των αμπελιών ευνοούν την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Ένα από αυτά είναι η παγκοσμίως γνωστή Ρομπόλα (Εικόνα 1). Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κλήματα της Ρομπόλας κυριολεκτικά βγαίνουν μέσα από τις πέτρες. Οι Ενετοί αποκαλούσαν την Ρομπόλα Vino di Dasso, κρασί της πέτρας. Σημαντικό κέντρο παραγωγής της Ρομπόλας είναι η περιοχή των Ομαλών, στους πρόποδες του Αίνου. Το άρωμά της χαρακτηρίζεται από την ευωδιά φρούτων, όπως ροδάκινο, κίτρο, μήλο. Εκτός από την Ρομπόλα ονομαστή είναι και η μαυροδάφνη της Κεφαλονιάς καθώς και τα κρασιά ΒοστιλίδιΤσαουσί και Μοσχάτο.

Το κεφαλονίτικο λάδι είναι αρίστης ποιότητας και ξεχωρίζει για την γεύση του, που είναι μοναδική. Η παραγωγή του, ακόμη και σήμερα, γίνεται με παραδοσιακό τρόπο που τον γνωρίζουν μόνο οι Κεφαλλονίτες παραγωγοί.

Η φέτα είναι ένα παραδοσιακό τυρί της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα σκληρό ή μαλακό τυρί που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη γεύση. Εκτός από τη φέτα, στην Κεφαλονιά παράγονται ακόμη γραβιέρα, μυζήθρα και η γνωστή στούμπα.

Επόμενο είναι και από την Κεφαλονιά να μην λείπει το μέλι. Ένα ξεχωριστό προϊόν του νησιού και μάλιστα σε δύο κατηγορίες Το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι Ελάτης. Το θυμαρίσιο μέλι της Κεφαλονιάς είναι αρωματικό και έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Το μέλι της Ελάτης είναι ένα από τα καλύτερα μέλια που μπορεί να συναντήσει κανείς στον ελλαδικό χώρο.

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες. Πρόκειται για μια μικρό, ζαχαρωτό κουφέτο με κόκκινο χρώμα. Πρώτες προσπάθειες για την παρασκευή της μάντολας θα πρέπει να χαρακτηριστούν αυτές που έκαναν οι νοικοκυρές οι οποίες έριχναν στο λιβανιστήρι αμύγδαλο μαζί με λίγη ζάχαρη παρασκευάζοντας έτσι το αμύγδαλο καβουρντισμένο με ζάχαρη. Βέβαια σήμερα η παρασκευή της μάντολας έχει εξελιχθεί σε ελαφρά βιομηχανία σε όλο το νησί.

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top