ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Μονές/Μοναστήρια

Τα Μοναστήρια του Αίνου

Η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του νέου Ασκητού – Προστάτη και Πολιούχου της Κεφαλονιάς

Σε 400 m υψόμετρο στις δυτικές πλαγιές του Αίνου στην κοιλάδα των Ομαλών, είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου (Εικ.1), προστάτη του νησιού, στη μονή διατηρείται και το θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου. Η μονή υπήρχε από το 1554 αφιερωμένη στην Παναγιά (Κοίμηση της Θεοτόκου). Ο Γεράσιμος Νοταράς, ο Αϊ Γεράσιμος δηλαδή, την ανέδειξε σε σημαντικό γυναικείο μοναστήρι. Στην μονή σώζονται τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτευσε ο Άγιος, τα τρία πηγάδια και τα 37 μικρότερα που άνοιξε με τα χέρια του καθώς και τα δύο αλώνια που έχτισε και στα οποία εργαζόταν. Ο νέος ιερός ναός του Αγίου αποπερατώθηκε το 1992. Ο Άγιος εκοιμήθη το 1579, ενώ ανακηρύχτηκε Άγιος το 1622. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, που γιορτάζεται η μνήμη του, συρρέει στη μονή πλήθος κόσμου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Αίνου

Στη ορεινή διαδρομή από τη θέση Αγραπιδιές προς την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Αίνου, στη διασταύρωση προς Πυργί, συναντάμε το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου. Το παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι του Αγίου Ελευθερίου είναι ξακουστό και διοργανώνεται κάθε χρόνο μέσα Ιουλίου στον Αίνο.

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Αργινίων

Στις ανατολικές πλαγιές του Αίνου και σε υψόμετρο 800 m, πάνω από τον οικισμό των Αργινίων δημιουργείται ένα οροπέδιο, στη θέση αυτή βρίσκεται η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Πολύ κοντά στο μοναστήρι αναβλύζει πεντακάθαρο νερό που πηγάζει από τα έγκατα του Αίνου. Στο μοναστήρι γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα και την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπεντάυγουστο. Στις πλαγιές του βουνού γύρω από την Μονή συναντάμε το βιότοπο των άγριων αλογων του Αίνου.

Ερείπια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γρούσπας Ρουδίου

Στις ανατολικές πλαγιές του όρους “Ρούδι”, σε υψόμετρο 1000 m, κατηφορίζοντας για Σάμη πλησίον σπηλαιοβαράθρου υπάρχουν τα ερείπια από το Μοναστήρι της Γρούσπας αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο (Εικ. 4). Η Μονή, που αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο ιδρύθηκε στο τέλος του 16ου αρχές του 17ου αιώνα και λειτούργησε μέχρι το 1805. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα και όψεις μπαρόκ μορφολογίας χαρακτηριστικής των μνημείων της Κεφαλονιάς κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Ο νότιος τοίχος του καθολικού καθώς και το απλό κωδωνοστάσιο σώζονται σε ύψος 2 μέτρων περίπου.

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top