ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Κτηνοτροφία

Κτηνοτροφία Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Στην Κεφαλονιά σε 600.000 στρέμματα βοσκοτόπια βόσκουν 150.000 αιγοπρόβατα που παράγουν αιγοπρόβιο γάλα και κρέας σε εκτατικές συνθήκες εκτροφής με συμπληρωματικές ζωοτροφές, όποτε χρειάζεται. Η ποικιλία στη χλωρίδα και το ημιορεινό νησιωτικό περιβάλλον συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα γάλακτος και λοιπών κτηνοτροφικών προίόντων.

Τα ζώα διατηρούνται σε υγιεινές συνθήκες εκτροφής σε σύγχρονες βελτιωμένες μονάδες και η παραγωγή κρέατος και γάλακτος γίνεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων αποτελείται από το πρόβατο της Κεφαλονιάς και την αίγα, που η γενετική τους σύσταση είναι ιδανική για την εκμετάλλευση των βοσκοτόπων του νήσιου και του Μεγάλου Βουνού, του Αίνου. Οι αποδόσεις τους είναι ικανοποιητικές και τόσες όσες πρέπει να είναι ώστε να εγγυηθούν την ποιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Τα τυροκομεία της Κεφαλονιάς έχουν εκσυχρονιστεί σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Έχουν πιστοποιηθεί με προδιαγραφές HACCP και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα εφαρμόζοντας παραδοσιακές μεθόδους που υπάρχουν από πολύ παλιά στην περιοχή σε συνδυασμό με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Η ζωή των κατοίκων γύρω από τον Αίνο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την κτηνοτροφία, την τυροκομική τέχνη και το εμπόριο αντίστοιχων προϊόντων. Έως το καταστροφικό σεισμό του 1953, η κτηνοτροφία θεωρούνταν από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων των οικισμών γύρω από τον Αίνο, που αποτέλεσε και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της νήσου.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν συστηματική με την εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή τυροκομικών προίόντων, μετά το πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι Κεφαλονίτες κτηνοτρόφοι τύγχαναν διεθνούς αναγνωρισιμότητας παρασκευάζοντας τη διάσημη “Φέτα Κεφαλληνίας”, το εξαιρετικό κεφαλοτύρι, την ιδιότυπη πρέντζα, αλλά και βούτυρο, κασέρι, γιαούρτι κλπ.

Την κτηνοτροφία την ασκούσαν κυρίως οι άνδρες και τα μυστικά της μεταλαμπάδευε, ο πατέρας στα παιδιά που αφού μαθήτευαν ικανό διάστημα πλάι τους, μετά ασκούσαν τα ίδια την τέχνη, με μεράκι και όρεξη.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνού εχει ξεχωριστό υποέργο/μελέτη στο Τεχνικό Δελτίο που υλοποιεί με τίτλο “Ειδική Λιβαδοπονική Μελέτη για την Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Δρυμού Αϊνου” που σκοπό έχει να διευρευνήσει πρωτίστως το δυναμικό των βοσκοτόπων γύρω από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και δευτερευόντως να προτείνει τρόπου ορθολογικής άσκησης της κτηνοτροφίας με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού.

Στον άξονα αυτό η μελέτη θα περιλαµβάνει προτάσεις που αφορούν καταρχήν στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση λόγω υπερβόσκησης/πυρκαγιών και εµφάνισης του χειµαρρικού φαινοµένου. Επίσης, θα περιλαμβάνει προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας σε σιτηρέσιο και νερό (προσπάθεια δηµιουργίας οµβροδεξαµενών, µέσα από έναν καλύτερο χωροταξικό σχεδιασµό, λιπανσεις, έργα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας κλπ.) και προτάσεις, ώστε η κτηνοτροφία γύρω από τον Αίνο να γίνει βιώσιμη για τους κτηνοτρόφους εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού.

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top