ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Γεωργία

Γεωργική Παραγωγή Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Αμπελώνας “Ρομπόλας” στα Ομαλά στους Πρόποδες του Αίνου.

Ο γεωργικός τομέας ανέκαθεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Κεφαλονιάς, καλύπτοντας το 9,07% του ΑΕΠ του Νομού και το 0,65% του ΑΕΠ της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 330.331 στρέμματα εκ των οποίων 1,2% αφορούν ετήσιες καλλιέργειες, 2,74% αμπέλια, 16,19% λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως ελιά) και 69,15% λιβάδια, βοσκοτόπους, οικογενειακούς λαχανόκηπους και αγραναπαύσεις. Στο σύνολο του νομού λειτουργούν 4.972 γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι αρδευόμενες καλλιέργειες περιορίζονται στις περιοχές της Παλλικής, του νότιου τμήματος της Κεφαλονιάς, των Βλαχάτων, των Μουσάτων, της Σκάλας, του Κατελειού και των Τζανάτων. Σε αυτές τις περιοχές συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής δραστηριότητας, ενώ το υπόλοιπο της επιφάνειας του νησιού εξυπηρετεί τις ανάγκες του κτηνοτροφικού τομέα.

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες του κλάδου της φυτικής παραγωγής είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η αμπελοκαλλιέργεια.

Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα της φυτικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της Κεφαλονιάς. Συνολικά καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα και η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου ανέρχεται στους 2.000 τόνους ανά έτος. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ντόπια (40%), η Κορωνέικη (30%), η Σιμωτείκη (10%) και η Θιακή (15%). Για το ελαιόλαδο δεν προκύπτουν στοιχεία παραγωγής επώνυμου προϊόντος με ιδιαίτερη αναφορά, παρόλο που είναι προϊόν ΠΓΕ (Κανονισμός ΕΚ 2081/92).

Ελαιώνας στην περιοχή της Λανούς στα Ομαλά

Το δεύτερο σημαντικότερο κλάδο φυτικής παραγωγής αποτελεί η αμπελοκαλλιέργεια, με καλλιεργούμενη με καλλιεργούμενη έκταση 9.068 στρ. και ετήσια παραγωγή οίνου 2.000 τόνων μούστου. Σημαντικά κέντρα παραγωγής συγκροτούνται στην περιοχή των Ομαλών, κέντρο της ζώνης ΟΠΑΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας, καθώς και στην περιοχή της Παλλικής, όπου η Αμπελοκαλλιέργεια εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά έχει δεχθεί και τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

Ο Αμπελώνας της Κεφαλονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί ως οινοπαραγωγικός καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής του (79%) αφορά οινάμπελους. Συγκεκριμένα, στην ποικιλιακή του σύνθεση κυρίαρχη είναι η παρουσία των ποικιλιών Ρομπόλα (25%), Βοστυλίδη (8,3%), Τσαούσι (8,3%), Μαυροδάφνι (2,92%) με μικρό το ποσοστό Μοσχάτου (1,25%), Μοσχατέλας (1,67%) και Θειακού (1,25%), ενώ αμελητέα είναι τα ποσοστά λοιπών ποικιλιών, όπως: Αρακλινός, Κορφιάτικο, Μοσχούδι, Σκυλοπνίχτης, Ζακυνθινό και Μοθώνιος (3,46%).

Στο Ν. Κεφαλληνίας υπάρχουν τρεις οίνοι ποιότητας που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές, δύο Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (ΟΠΕ) και ένας Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ). Πιο συγκεκριμένα, οι οίνοι αυτοί είναι η “Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ”,  η “Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας ΟΠΕ” και ο “Μοσχάτος λευκός ΟΠΕ” (παραγωγή γλυκών κρασιών). Επίσης υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένοι οίνοι Τοπικής Ονομασίας (Τ.Ο.), ο Τ.Ο. πλαγιές του Αίνου (λευκός-ερυθρός), ο “Τ.Ο. Μεταξάτων” (ερυθρός) και ο Τ.Ο. Μαντζαβινάτων (ερυθρός-ροζέ-λευκός), ενώ βρίσκεται υπό εξέταση το αίτημα για αντίστοιχοι αναγνώριση στην κατηγορία Τ.Ο. του παραγόμενου οίνου της περιοχής Ελειού-Πρόννων (λευκός). Η οινοποίηση γίνεται από τα δέκα οινοποιεία του νησιού, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει το οινοποιείο του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας, που καλύπτει το 75-80% της παραγωγής της Ρομπόλας.

Ο γεωργικός τομέας των κοινοτήτων γύρω από τον Αίνο είναι παρόμοιος με αυτών του υπόλοιπου Νομού. Κι εδώ οι κύριες καλλιέργειες είναι η καλλιέργεια της ελιάς, της αμπέλου και των σιτηρών (κυρίως για ζωοτροφή). Στοιχεία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε επίπεδο κοινότητας, υπάρχουν μόνο για την κοινότητα των Ομαλών και αναφέρεται ενδεικτικά: 318 στρ. ετησίων καλλιεργειών (κυρίως ελαιόδεντρων) και 1.746 στρ. αμπελιών.

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top