Eurosite
O Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Αίνου – Μέλος του δικτύου Eurosite
Το EUROSITE είναι ένα δίκτυο φορέων και επαγγελματιών που ασχολούνται με την διαχείριση προστατευόμενων περιοχων στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει μη κυβερνητικές και κυβερνητικές οργανώσεις, άτομα και φορείς που δεσμεύονται στο ίδιο όραμά, δηλαδή μια Ευρώπη όπου η φύση προστατεύεται, αποκαθίσταται και αποτιμάται θετικά από όλους. Το δίκτυο, το οποίο ιδρύθηκε το 1989, έχει αναπτυχθεί ώστε να περιλαμβάνει μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη (από τα νησιά του Ατλαντικού έως τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Μεσόγειο), στα οποία να παρέχει ευκαιρίες για δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών σχετικών με την διαχείριση της φύσης στην Πράξη.
Η φύση δεν γνωρίζει όρια: για τον λόγο αυτό, προκειμένου να υπάρξει ορθή διαχείριση φυσικών πόρων στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Αυτό λειτουργεί καλύτερα μέσω της προσωπικής επαφής, η οποία εξασφαλίζει την αμοιβαία κατανόηση, τις κοινές εμπειρίες, τη γνώση και τη καινοτομία. Αυτό παρέχει καλύτερη υποστήριξη και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μελλοντική προστασία και διατήρηση της φύσης στην Ευρώπη.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η από κοινού εργασία, το έργο χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς στόχους:
- Δικτύωση για τη φύση της Ευρώπης: διοργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων δικτύωσης, από τριήμερα εργαστήρια με εκατοντάδες συμμετέχοντες, για ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των μελών. Διοργανώνονται επίσης μια ετήσια συνάντηση, η οποία δίνει στα μέλη μας την ευκαιρία να δικτυωθούν και να μοιραστούν εμπειρίες μεταξύ τους.
- Ανταλλαγή πληροφοριών μέσω διαδικτύου και διαφόρων εκδηλώσεων: η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών συνεχίζεται εκτός συνεδριάσεων, μέσω της ιστοσελίδας του δικτύου, workshops όπου συζητούνται δραστηριότητες, επιτεύγματα και διάφορες άλλες πρακτικές από τα μέλη και από την ευρωπαϊκή αρένα προστασίας της φύσης.
- Προάσπιση ορθών πολιτικών για τη φύση: τα μέλη του Eurosite παρακολουθούν συναντήσεις και εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες και οι απόψεις των μελών που διαχειρίζονται προστατευόμενες περιοχές εκπροσωπούνται στις Βρυξέλλες.
- Η οικοδόμηση ενός ισχυρού μέλλοντος: το Eurosite παραμείνει μια οργάνωση με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των μελών του μέσω του Συμβουλίου και των Ετήσιων Συνεδριάσεών.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εντάχθηκε στο δίκτυο του Eurosite τον Απρίλιο του 2019 και συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μοντιτσιάνο της Ιταλίας από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2019 και τον Φορέα εκπροσώπησαν, ο Αν. Διευθυντής Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης και η κ. Σοφία Μοσχοπούλου, Υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Φορέα. Οι εκπρόσωποι του Φορέα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους του δικτύου Eurosite καθώς και με αρκετούς από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που έφτασαν στο Μοντιτσιάνο από διάφορα μέρη της Ευρώπης, θέματα που αφορούν τη λειτουργία και ανάδειξη των Εθνικών Πάρκων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες, και γνώρισαν βέλτιστες πρακτικές από το Εθνικό πάρκο Orbetello της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, διατέθηκε στους συμμετέχοντες πληροφοριακό υλικό για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της περιοχής και στην προσέλκυση συνεργασιών με άλλα πάρκα και ευρωπαϊκούς φορείς. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Δρυμού Αίνου και τις Δράσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισής του (π.χ. ξεναγήσεις, περιβαλλοντική εκπαίδευση, περιπατητικά μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία κ.ά.). Κατά τη διάρκεια του παραπάνω συνεδρίου υπήρξε έκθεση με τοπικά προϊόντα από την περιοχή του κάθε συμμετέχοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε με παραδοσιακά προϊόντα από το νησί μας, προσφορά τοπικών επαγγελματιών.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επιδιώκει την συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά πάρκα, και ειδικότερα με πάρκα της περιοχής της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου. Στους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία περιλαμβάνονται: η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τρόποι ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών.