ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις για το 2022 των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών σε υγροτόπους της Κεφαλονιάς.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου

Τ.Θ. 222, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Τηλ. & Fax: 26710 29258

Ε-mail: ainosnationalpark@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.aenosnationalpark.gr

www.kefaloniageopark.gr

 

Αργοστόλι, 21.01.2022

Αρ. Πρωτ.: 51

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις για το 2022 των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών σε υγροτόπους της Κεφαλονιάς.

Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, για 9η συνεχή χρονιά, τις Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων και Παρυδάτιων Πουλιών στους Γεωτόπους του υγρότοπου Λιβαδίου, στο Κόλπο του Αργοστολίου, στη Λιμνοθάλασσα Κουτάβου και στις Τεχνητές Λίμνες των Τζανάτων στην Κεφαλονιά.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στην Κεφαλονιά πραγματοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου από το 2014 και κάθε Ιανουάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος ενός Παγκόσμιου Προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Οι καταμετρήσεις αυτές είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.

Έτσι κάθε χρόνο, την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, καταμετρώνται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής είναι οι εξής:

  • Να παρακολουθείται το μέγεθος και οι τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και να καταγράφονται οι αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.
  • Να προσδιοριστούν οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Να συλλεχθούν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην προστασία και στην ορθή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Στην περιοχή της Κεφαλονιάς, οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το το χρονικό διάστημα 8 με 14 Ιανουαρίου 2022, ξεκινώντας από την περιοχή του Υγρότοπου Λιβάδιου Παλικής και συνεχίστηκαν στη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, στο Κόλπο Αργοστολίου και στις Τεχνητές Λίμνες Τζανάτων. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, που αποτελείτο από τους κ.κ. Παναγιώτη Μινέτο, Μιχαήλ Ξανθάκη και Διονυσία Σπανού και κατέγραψε είδη όπως: κιρκίρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, καλαμόκιρκοι, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι, νανοβουτηχτάρια, γελαδάρηδες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι. Συνολικά, καταγράφηκαν 638 πτηνά, από τα οποία 343 στην Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, 215 στον Υγρότοπο Λιβαδίου Παλικής, 79 στον Κόλπο Αργοστολίου και 1 στις Λίμνες Τζανάτων.

Θα θέλαμε επίσης να αναφέρουμε την πολύτιμη προσφορά του Φορέα Διαχείρισης στην περίθαλψη τραυματισμένων πτηνών. Το 2021 ο Φορέας Διαχείρισης απέστειλε στην ANIMA 12 τραυματισμένα πτηνά για περίθαλψη που περιελάμβαναν ειδη όπως Τυτώ, γλάρος (2), κουκουβάγια (2), γεράκι, γιδοβύζι, κουρούνα, σφηκιάρης και σταχτοτσικνιάς

Για άλλη μια φορά, μέσα από τις καταμετρήσεις και τις περιθάλψεις αυτές, διαπιστώσαμε τον τεράστιο πλούτο της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα της μεγάλης βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς, γεγονός που μας καθιστά υπεύθυνους για την διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αναπλ. Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Μιχαήλ Ξανθάκης

Δρ. Δασολόγος

 

 

 

 

 

 

Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top