ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων και Παρυδάτιων Πουλιών 2024

Με επιτυχία ολοκλήρωσε το παράρτημα Αργοστολίου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., τις Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων και Παρυδάτιων Πουλιών στον υγρότοπο του Λιβαδίου, στον Κόλπο του Αργοστολίου, στην Λιμνοθάλασσα Κουτάβου και στις Τεχνητές Λίμνες των Τζανάτων στην Κεφαλονιά.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στην Κεφαλονιά πραγματοποιούνται από το προσωπικό του Παραρτήματος Αργοστολίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων από το 2014 και κάθε Ιανουάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος ενός Παγκόσμιου Προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Οι καταμετρήσεις αυτές είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.
Έτσι κάθε χρόνο, την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, καταμετρώνται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής είναι οι εξής:
Να παρακολουθείται το μέγεθος και οι τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και να καταγράφονται οι αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.
Να προσδιοριστούν οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Να συλλεχθούν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην προστασία και στην ορθή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.
Στην περιοχή της Κεφαλονιάς, οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το το χρονικό διάστημα 8 με 14 Ιανουαρίου 2022, ξεκινώντας από την περιοχή του Υγρότοπου Λιβάδιου Παλικής και συνεχίστηκαν στη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, στο Κόλπο Αργοστολίου και στις Τεχνητές Λίμνες Τζανάτων. Το προσωπικό του Παραρτήματος Αργοστολίου κατέγραψε είδη όπως: κιρκίρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, καλαμόκιρκοι, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι, νανοβουτηχτάρια, γελαδάρηδες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι. Συνολικά, καταγράφηκαν 1319 πτηνά, από τα οποία 494 στην Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, 702 στον Υγρότοπο Λιβαδίου Παλικής,98 στον Κόλπο Αργοστολίου και 25 στις Λίμνες Τζανάτων.
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Εθνικός Δρυμός Αίνου!
Back To Top